Reklamaation seuranta

Kuluttajaneuvonnan ohjeesta kyselin myyjältä tarkennusta korjausaikatauluihin. Myyntijohtajalta tuli vastapalloon, että

  1. Appin kanssa on ollut ”alkuvaiheen ongelmia” ja että tehdas tekee kovasti töitä. Hämmentävästi viittasivat myös omamekaanikkoon, jonka kanssa pitäisi selvittää ongelmia vaikka samassa viestissä tehtaalla korjataan
  2. Puheohjauksesta lähettivät keväisen hinnaston, jossa sivulla 5/12 sanotaan, että google assistant toimii vain englanniksi

Vastasin näin:

Hei,

Pidän mahdollisena, että ko. hinnasto oli olemassa ja saatavilla kuten Bilia esittää. En tutustunut hinnastoon, vaan tein ostopäätöksen verkkosivujen ja verkkosivujen ”Rakenna oma volvo”-toiminnallisuuden pohjalta, jossa kaikki hinnat on myös lueteltu. Pidän verkkosivujen tietoja harhaanjohtavana syistä, jotka alla yksilöin. Kuluttajaneuvonnalle tiedoksi, että maahantuoja on hiljattain päivittänyt verkkosivunsa niin, että puheohjaus toimii englanniksi ja kaikki alla suomeksi olevat puhekomennot on muutettu englanninkieliseksi. Minulla on tallennettuna vanhat verkkosivut, joista allaoleva käy ilmi. Voin jakaa ne tarvittaessa, vaikkakaan en ole varma tekijänoikeuksista. Bilia varmasti mielellään jakaa vanhat verkkosivutekstit siinä missä vanhat hinnastotkin.

1) Sivulla https://www.volvocars.com/fi/v/cars/v90-hybrid todettiin:

”Kun Volvossasi on Google Assistant, voit saada ajo-ohjeita, nauttia viihteestä, pysyä yhteydessä ystäviin, perheenjäseniin ja työtovereihin sekä säätää auton sisätilojen asetuksia – irrottamatta käsiä ohjauspyörästä. Aloita vain sanomalla ,”Hei Google”.”

1.1) Ystäviin ja perheenjäseniin ei voi pysyä yhteydessä, koska Google Assistant ei ymmärrä suomenkielisiä nimiä

1.2) ”Hei Google” viittaa siihen, että puheohjaus toimii suomen kielellä

1.3) ajo-ohjeita saa rajoitetusti, koska puheohjaus ei ymmärrä suomenkielisiä osoitteita – irrottamatta käsiä ohjauspyörästä

2) Sivulla https://www.volvocars.com/fi/v/connectivity/infotainment-page todettiin:

”Volvoosi saumattomasti integroidut Googlen palvelut yhdistävät sinut, autosi ja elämäsi aivan uudella tavalla.”

”Pidä kädet vapaana autossa  Voit puhua Googlelle Volvossasi ja hankkia vaikka ajo-ohjeet, nauttia viihteestä ja olla yhteydessä läheisiisi – eikä sinun tarvitse irrottaa käsiäsi ohjauspyörästä tai katsettasi tiestä. Aloita vain sanomalla ”Hei Google”.”

Hei Google, missä on lähin ruokakauppa?”

Hei Google, soita jazz-soittolistani

Hei Google, aseta lämpötilaksi 18 astetta”

2.1)  – Palvelut eivät minusta ole saumattomasti integroidut, jos kielitukea ei ole

2.2) Ajo-ohjeita ei voi hankkia irrottamatta käsiä ohjauspyörästä tai katsetta tiestä – saati sanomalla ”Hei Google”, mikä antaa ymmärtää, että ohjaus toimii suomen kielellä

2.3) Auto ei ymmärrä, jos sille sanoo suomeksi mitään. Ei löydä ruokakauppaan, ei soita jazz-soittolistaa eikä säädä lämpötilaa.

En ymmärrä miten kuluttajana ja ostopäätöstä tehdessäni verkkosivujen tiedon pohjalta voinut varautua siihen, että suomen kieltä ei tueta: Auto myytiin suomessa ja verkkosivuilla on lukuisia esimerkkejä komennoista, joilla elämää voi helpottaa ja autoa voi turvallisesti ohjata puheella irroittamatta käsiä ohjauspyörästä. En myöskään ymmärrä miksi minun olisi erikseen pitänyt tuoda esille, että kielen pitäisi olla suomi tai miten minulta kuluttajana olisi voitu moista olettaa tahi miten vastuu siirtyy minulle, jollen ole jotain osannut erikseen ostotilanteessa pyytää.

<Myyntijohtajan> väite alla, että ”Navigointi osoitteen voi antaa suomeksi ja järjestelmä tämän ymmärtää.” on osittain totta, mutta sitä ei todellakaan voi tehdä irrottamatta käsiä ohjauspyörästä tai katsetta tiestä.

Volvo Cars App. Tänään toimi aamulla, muttei toiminut lukuisista yrityksistä huolimatta iltapäivällä. Pitää varmaan soitella sille mekaanikolle sitten joka päivä. Aloitan seuraavan kerran kun appi ei toimi ja kun ehdin. Luultavasti huomenna.

Bilia ei vastannut kysymyksiin aikatauluista. Halusin jakaa tämän viestin sekä Bilialle että kuluttajaneuvonnalle. Pyydän eri viestissä neuvoja kuluttajaneuvonnalta ja palaan sitten asiaan vastaten tähän viestiin.

Sanottakoon lopuksi, että ylläolevat virheet ja puutteet saattavat vaikuttaa vähäisiltä jonkun muun mielestä. Minulle kuitenkin verkkosivujen lupaukset saumattomasta googlen palveluiden integroinnista ja  puheohjauksesta olivat keskeinen ostopäätökseen vaikuttanut seikka: kauppaa ei olisi syntynyt, jos olisin tiennyt mitä tulin ostaneeksi. Jos tälläisellä toiminnallisuudella ei olisi minulle merkitystä olisin aivan hyvin voinut ostaa puolta halvemman auton. Minusta 80 000 euron auton laadun ja markkinoidun toiminnallisuuden pitäisi voida olettaa toimivan kuten markkinointimateriaaleissa on annettu ymmärtää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *