Suuri Päivä

Tein kaupat kuukauden loppua vasten tiukalla väännöllä 31.5. Toimitus luvattiin ”lokakuulle”. Olin vähän ihmeissäni, mutta ei tässä nyt ole enää mihinkään kiire. Olisihan se tietty pitänyt arvata, että syyskuussa – ennen toimitusta – julkaistiin 2022 v2 päivitys, jossa oli merkittävästi lisää akkua. Kysyin voiko vielä vaihtaa tietäen vastauksen: Ei onnistu.

Toimitus sovittiin sitten 5.10. iltapäivälle. Duunissa kaatu kaikki päälle ja oli jär-je-tön hässäkkä iltapäivällä kun piti käydä hakemassa bemarin talvirenkaat säilöstä klo 16 mennessä. Varttia vaille putos hohtimet ja sanoin myyntimiehelle, että fixaa mun virheet ja lähdin syöttämään motonettiin. Olin siellä 15.59 ja samalla ovenavauksella meni sisään eläkeläisukko, joka neuvotteli 15 minuuttia puhelimeensa tulleesta renkaanvaihtoehdotuksesta ja sen merkityksestä. Sain renkaat lopulta ja ajoin Biliaan.

Biliassa ei ole säästelty, mitä tulee liikkeen sisustukseen. Huoltosiipi näyttää autojen leikkaussalilta ja on työtilaa ja kahvitilaa ja lounastilaa ja kaikkea. Tehtiin paperityöt, ajettiin auto hissillä tokasta kerroksesta ja sitten konffattiin VolvoID ja GoogleID koneeseen ja lähdin ajamaan kotiin. Ensituntuma oli, että mittaristo on vähän omituinen: bemarin analogiseen mittaristoon tottuneelle mikä tahansa muu mittaristo näyttää kaoottiselta Las Vegas-bordellilta, jossa valot vilkkuvat ja sielu ei lepää. En tajunnut mittaristosta mennäänkö sähköllä vai bensalla. Sanoin ”hey google, navigoi kotiin”, mihin se vastasi englanninkielisillä selityksillä. Tekoäly ei oikein vakuuttanut. ”hey google, navigate home”. Uusi selittely, että pitää jotain henkilökohtaisia tietojenkäyttöjä asettaa. Ajelin kotiin ja löysin asetuksen. Yritin muuttaa google assistantin kielen suomeksi, muttei onnistunut: Suomi löytyi valikosta, mutta kun sen valitsi niin ei kuulemma ollut vielä tuettu. Mitä helvettiä!

Vein pojan liikuntakerhoon ja kävin pienellä ajelulla. Itseohjautuminen toimi hyvin, mutta hudissa ja kojetaulussa oli aivan vitun ärsyttävä vilkkuva liikennemerkki aina kun nopeus ylittyi ja vissiin alittui. Yritin säätää sitä pois, mutta konffausmahdollisuutta ei löytynyt. Bemarissa kaiken pystyy aina konffaamaan. joten tuli vaikutelma, että Volvossa filosofia on vähän toinen ja oikein mitään ei pystynyt konffaamaan. Hain pojan ja kliksautin integroidun lastenistuimen esiin: vähän huteran oloinen, mutta poika oli onnellinen.

Kotona luin takuuvihkoa ja meinasi järki lähteä kun takuukirjassa oli akun takuu 5v/100tkm kun olin nimenomaan varmistanut sen myyjältä ennen kauppaa ja piti olla 8v/160tkm. Toinen vihko oli joku volvo oncall. Sitä ei tarvitse kuin onnettomuudessa, ajattelin. Sitten katselin mobiiliappia: siinä oli lataustieto, joka ei päivittynyt. Kävin autolla ihmettelemässä kun auto oli piuhassa ja sisällä prossat olivat suuremmat kuin appissa. Jaaha. Appin toiminnallisuus oli muutenkin äärimmäisen rajattu: vain virheellinen lataustieto, ovien lukitus ja lämppäri päälle: ei ajolokia tai karttaa? Päätin kokeilla ovien lukituksen avaamista…

Kävelin ikkunalle ja avasin ovet appista. Ei tapahtunut mitään (vilkut eivät vilkuttanueet). Yritin uudestaan: ei mitään. Otin avaimen ja yritin avata siitä ovet: ei mitään. Toinen avain: ei mitään. Menin autolle: ei toimi läheltäkään. Alkoi vähän paniikkia pukkaamaan. Onnistuin avaamaan etäavaimen ja löytämään sieltä manuaaliavaimen. Vaimo ajoi autolla juuri silloin paikalle. Avasin oven manuaaliavaimella ja hälytin alkoi huutamaan KUIN VITTU NEUVOSTOLIITTO HYÖKKÄISI. Löin oven kiinni, mutta huuto ja vilkkuminen vain jatkui. Vaimo sanoi, että lopeta toi mökä. Sanoin, että ei toimi. Sitten se loppui. Yritin uudestaan: juuri sama SAATANAN MAAILMANLOPUN TÖÖTTIHÄLYYTYS. Naapurit alkoivat kerääntymään ikkunoihin katselemaan uuden volvon omistajan ylpeää suoritusta.

Himaan aivan saatana sekaisin ihmettelemään, mitä vittua juuri tapahtui. Löysin mobiiliohjekirjasta hälyyttimen disabloinnin: etäavain pitää sijoittaa mukitelineeseen ja kääntää käynnistysnapista virrat päälle. Vaimo tarjoutui nukuttamaan pojan ja lähdin taas pihalle sen vitun volvon luokse. Etäavain ei tietenkään toiminut. Sitten manuaaliavain lukkoon ja JUMALAUTA TAAS ALKOI TÖÖTTÄÄMÄÄN. Pikavauhtia istumaan, avain siihen mukitelineeseen. Edelleen TÖÖTTÄÄ NIIN HEVONVITUNHELVETISTI. Sitten muistin, että virrat päälle. Tööttäys loppui. Pulssi oli varmaan 200. Hikikarpalo ohimolla. Uuden auton tuoksu ja leppoisa omistamisen ilo.

Otin latausjohdon irti ja kokeilin käynnistää auton. Kojetaulussa luki ”SOS” ja paloi punainen luuri. Sitten syttyi dialogi: ”eCall huolto tarvitaaan”. Mitään ei tapahtunut. Painoin oncall-nappia, jota myyjä oli ylpeänä demonstroinut pari tuntia aiemmin ja juteltu jonkun oncall-rouvan kanssa, mutta nyt ei tapahtunut mitään. Kokeilin lähteä ajamaan. Tarkoitus oli karata pois kotipihasta, että seuraava ydintuhohälyytys ei lopullisesti rikkoisi naapurisuhteita. Ajelin Lehtisaaren ostarille. Ajattelin jättää auton siihen yöksi. Sitten ajattelin, että sama kai se ja ajelin takas kotipihaan. Autoa ei saanut lukkoon ulkoa: manuaaliavaimella sai kiinni vain kuskin oven. Autossa oli uudet talvirenkaat mukana, joten oli vähän kenkkua jättää ovet auki. Sopisi täydellisesti kässäriin, että bulgaarit kävisivät pöllimässä talvirenkaat.

Kirjoittelin liikkeeseen seuraavanlaisen sähköpostin otsikolla: ”Uuden volvon ensimmäisen päivän ongelmia”:

Hei,

Kävin eilen hakemassa yli 4kk odottamani uuden V90 rechargen, <rekkari>. Liitän tähän verkkosivulta löytämäni esimiehet, koska ymmärtääkseni <myyjä> aloittaa työt vasta kymmeneltä.

Auto pelasi ihan ok sellaisen 30km. Sitten avaimet lakkasivat toimimasta ja jouduin avaamaan oven manuaalisella avaimella hälytyksen huutaessa opaskirjaa lukien pimeässä pihalla naapurien seuratessa toimitusta ikkunoista. Auto varoittaa eCall huoltotarpeesta, oncall nappi ei toimi, hätäsoittonappi ei toimi, avaimet eivät toimi, joten ovia ei saa lukkoon ja talvirenkaat ovat avoimessa autossa. Autolla voi ajaa, mutta mitään rajatonta luottoa siihen ei ole eli en oikein uskaltaisi lähteä tien päälle kun ruudussa palaa punainen SOS-merkkivalo, jonka merkitystä ei löydy ohjekirjasta. Vika saattoi saada alkunsa siitä, että yritin avata auton ovien lukituksen mobiilisovelluksella, joka muuten sekin toimii luokattoman huonosti.

Toinen suuri järkytyksen aihe on, että tutustuttuani takuukirjaan huomasin, että takuu on 5v/100000km toisin kuin minulle vakuuteltiin ennen kauppojen sopimista, kts sähköposti alla, jossa kerrottiin sen olevan 8v/160000km.

Yli 80 000 euroa autosta, jonka softa ei kertakaikkiaan toimi – 4kk odotuksen jälkeen. Olen niin sanoinkuvaamattoman pettynyt, etten kykene sitä oikein edes kommunikoimaan.

Ehdotan seuraavaa:

1) Auton voi noutaa keskiviikkona osoitteesta <kotiosoite>.

2) Ensisijaisesti toivon kaupan purkamista ja välirahan sekä vaihtoauton palauttamista

3) Mikäli 2) yllä ei käy, toivon vähintään vastaavaa sijaisautoa käyttööni (mielellään sellainen, joka toimii) korjauksen ajaksi alkaen keskiviikkona 6.10.

4) Edelleen, mikäli 2) yllä ei käy toivon, että toimitatte päivitetyn takuu- ja huoltokirjan, jossa on 8v / 160000km akun takuu – tai jonkin muun dokumentin, jossa selkeästi sitoudutte kattavampaan takuuseen kuin mitä nykyisestä dokumentaatiosta ilmenee.

Toivon pikaista yhteydenottoa ja aktiivista otetta ongelmien korjaamiseen niin, että minulle koitunut haitta ja mielipaha saataisiin minimoitua.

Terveisin,

<nimeni>

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *